Početak rujna već je tradicionalno rezerviran za Štrudlafest u Jaškovu nedaleko Ozlja. Samo pola sata od Zagreba i sat vremena od Rijeke, smjestio se festival koji svake godine posjeti tisuće ljudi. Ove godine Štrudlafest opet nudi sjajne okuse, ali i koncerte te radionice za djecu i odrasle. Štrudlafest počinje u petak 6. rujna kada vas očekuje nastup grupe Psihomodo Pop, koji su koncert prigodno nazvali ”Ja volim samo (sebe) štrudle”. Naravno već prvi dan tu je Štrudla by kayak i Štrudla step by step te show zlatne ambasadorice Štrudlafesta – tete Marice.
Subota je rezervirana za natjecanje pa se tako i ove godine bira najbolja štrudla Hrvatske, a stiže i ”Štrudla iz Chicaga” – show koji pripremaju Hrvati iz Amerike. Tu je i panoramska vožnja helikopterom iznad Štrudlafesta, no osim letenjem, festival možete istraživati biciklom, a tu su i brojne kreativne i gastro radionice. Također, bit će tradicionalni gastro kutak, a ne propustite ni ranč sa škotskim govedima. Najmlađe možete odvesti na zip line, koji je i priredio HGSS, a tu su i radionice Aquatike te Nikola Tesla Experience Centra. Ove godine Štrudlafest ima i farmu od plastelina gdje ćete imati priliku stvarati čuda vlastitim rukama.
Nedjelja je također rezervirana za brojne gastro radionice, a stiže nam i ekipa iz Austrije, koja će se predstaviti štrudlom iz Seebodena. KUD Vivodina upoznat će nas s domaćinstvom iz davnih vremena, a ukoliko želite dodatno obojati ovaj događaj – tu je facepainting. Festival će zatvoriti Toma akustičnim koncertom, a sve to ne bilo moguće da Štrudlafest nema podršku HTZ-a, Grada Ozlja, TZ Područja Kupa te TZ Karlovačke županije.
Ako ste nestrpljivi, evo recepta za slasnu štrudlu, a raspored događanja pronađite na OVOM LINKU

RECEPT: Štrudla s ozaljskog dvora (cca 12 porcija)
TIJESTO: 480 g brašna, 100 ml ulja, 20 g soli, 300 ml vode
NADJEV: 1,5 kg buče (ako nemate, može i tikvica), 0,10 kg đumbir, 0,5 kg vrganja ili drugih gljiva (ako nemate, mogu i šampinjoni), 0,5 kg špek, 0,3 kg stari luk, 0,2 kg domaće svinjske masti, sol po potrebi i ukusu.
PRIPREMA
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje treba odstajati oko 30 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev. Razvaljajte tijesto valjkom i namažite uljem te ostavite ulje 2-3 minute kako bi ga tijesto upilo. Za to vrijeme pripremite nadjev: na masti popržiti luk dok ne pozlati, dodati špek i gljive, dinstati 20 minuta. Smjesu ohladiti. Naribati buče, posoliti ih i ostaviti 10 minuta da stoje kako bi pustile vodu. Zatim prstima razvucite tijesto što je moguće tanje. Na razvučeno tijesto na polovicu staviti ocijeđene buče pa posipati ohlađenu smjesu luka, gljiva i špeka. Naribati đumbir i posipati po prethodno stavljenom nadjevu, Nadjev se stavlja do polovice razvučenog tijesta, a drugom polovicom zarolajte štrudlu. Štrudlu zarolajte u željeni oblik (u manje porcije – čime se dobije više okrajaka za one koji vole ili oblikujte puža ili neki drugi oblik). Štrudlu stavite u lim za pečenje kojeg ste prethodno premazali uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25-30 minuta.
Recept je inspiriran kuhinjom i starim receptima plemićke obitelji Zrinski, koja se pripremala na čarobnom Starom gradu Ozlju u 17.stoljeću.