Putovima pistacije kao put svile. Zašto ne? Sve je počelo s čokoladom, a sada se utjecaj širi na dodatke za dom i modu jer pistacija je u trendu. Možda će ona oblikovati sljedeće putovanje jer 41% hrvatskih putnika je motivirano posjetiti novo mjesto kako bi doživjeli lokalnu kuhinju. U istraživanju stranice Booking.com, sudjelovalo je 32.106 putnika iz 32 države, među kojima je i Hrvatska. Ovo su top odredišta za ljubitelje pistacije i to od začetaka viralnih slastica pa sve do spomenika i farmi pistacije.
DUBAI, UJEDNIJENI ARAPSKI EMIRATI
Dubai je za uživanje, no šarm i autentičnost grada temelje se na tržnicama stare gradske jezgre i uskim zaljevima. Posjet treba početi izletom u Dubai Creek kako biste doživjeli raznolikost tradicionalnih tržnica (uključujući začine, zlato i tekstil). Tako iz Perzijskog zaljeva možete ponijeti suvenir poput zlatne ogrlice, emiratske odjeće ili vrećice za’atara. To je mješavina začina uzgojenih u srcu Bliskog istoka. Ili nabavite vrećicu pistacije kako biste okusili čime je inspirirana popularna čokolada. Ne propustite uspon na Burj Khalifu, kupnju u Dubai Mallu, Muzej budućnosti i provedite dan na plaži na otoku Palm.
GDJE BORAVITI: udaljen 10 minuta vožnje od tradicionalnih tržnica, Golden Sands Boutique Hotel s pogledom na Dubai Creek predstavlja savršenu lokaciju.
ALMAGORDO, NOVI MEKSIKO, SAD
SAD je poznat po proizvodnji pistacije jer napredna tehnologija omogućuje proizvodnju većine svjetskih zaliha. Iako se većina proizvodi u Kaliforniji, postoji još jedno mjesto. Na periferiji Nacionalnog parka White Sands nalazi se grad Alamogordo u Novom Meksiku. Ondje se nalazi PistachioLand i najveća svjetska pistacija. Pogledajte skulpturu pistacije izgrađenu 2007., farmu i vinsko grožđe pri obilasku PistachioLand. U nacionalnom parku vidjet ćete bijele dine od gipsa, a idealne su za sanjkanje na pijesku i planinarenje. Potom otiđite u Muzej svemirske povijesti u Novom Meksiku.
GDJE BORAVITI: kratkom vožnjom od Nacionalnog parka stiže se u Home2 Suites By Hilton Alamogordo White Sands u pustinjskom podnožju Sacramento Mountains.

CATANIA, SICILIJA, ITALIJA
Pri uzgoju sicilijanskih pistacija na obroncima Etne koriste se prednosti vulkanskog tla jer daje intenzivnu zelenu nijansu i bogat okus. Posjetite farme pistacija, pojedite zanatski sladoled ili otiđite na tečaj domaće kuhinje u Cataniji. Pripremite raviole od pistacije u kombinaciji s lokalnim vinima. Ne zaobiđite ni Bronte, poznat kao ‘glavni grad pistacije’ Catania nudi sve – od šetnje tržnicama i kušanja konjetine, lutanja baroknim trgovima do istraživanja ruševina i krajolika Etne.
GDJE BORAVITI: Samo nekoliko koraka od kultne Via Etnea nalazi se B&B Sant’Agata.
GAZIANTEP, TURSKA
Gaziantep u južnoj Turskoj naziva se ‘glavnim gradom pistacije’. Ove visokokvalitetne pistacije se nazivaju antep pistacije i na godinu se proizvede više od 100.000 tona. Manje su i izduženije te imaju intenzivnu zelenu boju u usporedbi s drugim sortama. Antep pistacije su aromatične pa su idealne za baklavu ili katmer. To je slastica od tijesta punjena slatkim kajmakom i pistacijama. Ondje je i muzej, Gaziantep Fıstık Müzes, posvećen predstavljanju povijesti i kulture pistacije u Turskoj. Ovaj grad može se pohvaliti kuhinjom, koja mu je donijela UNESCO-ovo priznanje za gastronomiju. Istražite bazare i probajte alinazik kebab s janjetinom i patlidžanom ili dolmu – povrće punjeno začinjenom rižom.
GDJE BORAVITI: Par minuta hoda od dvorca Gaziantep povijesni je hotel Ali Bey Konagi.

EGINA, GRČKA
Do otoka Egina stiže se kratkom vožnjom trajektom iz Atene. Ondje se proizvode slatke i aromatične pistacije vrhunske kvalitete, koje su zaslužile poželjni status ZOI (zaštićena oznaka izvornosti). Uzgajaju se generacijama, a svake godine imaju festival pistacije Aegina Fistiki Fest. Pistacija nije samo grickalica, već se pojavljuje u uličnoj hrani, Kourabiedes pecivima te pestu i maslacu. Hodajući posjetite arheološka nalazišta Kolona i Markellosove kule, plaže kao što su Agia Marina, Marathon i Vagia.
GDJE BORAVITI: Hotel Rastoni smješten je na staroj farmi pistacije.