Kroasan ne dolazi iz Francuske, kako vjerojatno. većina misli kao što ni švedske okruglice nemaju nikakve veze sa Skandinavijom. No pekarska slastica nije jedini mit. To dobro znaju i svjetski putnici, kojima je pri otkrivanju novih destinacija bitna i lokalna kuhinja. Oko 50 % hrvatskih putnika na odmoru želi isprobati lokalne specijalitete. Doznajte kojih pet jela nije iz države za koju mislimo da jest, ali u njihove originalne zemlje vrijedi otići.

POMFRIT – BRUGGE, BELGIJA

Iako ‘french fries’ sugerira da jelo dolazi iz Francuske, pravo podrijetlo je belgijsko. Zato nije iznenađenje što na gotovo svakom uglu možete pronaći domaći, hrskavi pomfrit. Prema jednoj priči, jelo je izumljeno u Belgiji u zimu 1680. godine u Namuru, glavnom gradu pokrajine Valonije. Zbog niskih temperatura i zaleđene rijeke, stanovnici su morali pronaći zamjenu za uobičajeno jelo, prženu ribu. Iako su neki povjesničari doveli u pitanje autentičnost priče, Belgija je uvjerena kako je pomfrit njihov. Zato je 2017. podnijela zahtjev UNESCO-u da se jelo uvrsti na popis kulturne baštine. U Bruggeu se nalazi prvi i jedini muzej na svijetu posvećen pomfritu.

Köfte su turske mesne okruglice, a recept je u Švedsku donio kralj Karlo XII. (Foto: Envato Elements)
ŠVEDSKE MESNE OKRUGLICE – ISTANBUL, TURSKA

Misli se kako je riječ o jednom od najuspješnijih švedskih proizvod, no švedske okruglice podrijetlom su iz Turske. Recept je u Švedsku donio kralj Karlo XII. u 18. stoljeću, nakon što je bio u izgnanstvu u Osmanskom Carstvu. Turske mesne okruglice poznate su kao köfte. Napravljene su od junetine i janjetine dok se u Švedskoj rade od svinjetine. Istanbul je idealan za isprobavanje turskih specijaliteta, a na vođenoj turi ulične hrane možete testirati deset različitih delicija dok šetate gradom.

ŠKOTSKO JAJE – AGRA, INDIJA


Mekano kuhano jaje obavijeno mesom i prženo u ulju tipičan je britanski specijalitet. Iako naziv zvuči britanski, ono dolazi iz Indije gdje postoji stariji recept Nargisi Kofta. Ime je dobio jer sliči škotskom jajetu. Nargisi Kofta (jaje u mljevenom mesu) potječe iz mugalske kuhinje. Agra je bila najvažniji grad potkontinenta i glavni grad Mugalskog Carstva, a i danas putnici mogu uživati u ovom tradicionalnom specijalitetu u lokalnim restoranima.

Nargisi Kofta izvorno je iz Indije, a u Europi je poznato kao Škotsko jaje (Foto: Envato Elements)
KRAFNA – ATENA, GRČKA

Iako su krafne uobičajene u SAD-u, njihova povijest seže u prošlost. Drevni Grci prvi su osmislili verziju današnje krafne, poznatu kao loukoumades. Mekane kuglice od prženog tijesta, prelivene sirupom ili medom, isprva su se davale kao nagrade pobjednicima antičkih Olimpijskih igara. Za autentičan doživljaj loukoumada i specijaliteta, pridružite se vođenim turama, a neke uključuju kušanje jela i slastica kao i uvid u način pripreme.

KROASAN – BEČ, AUSTRIJA

Neizostavni su dio francuske kuhinje, no podrijetlo nije francusko. Kroasani su inspirirani austrijskim pecivom kipferl, kvasnim pecivom koje se oblikuje u polumjesec prije pečenja, a danas se poslužuje i kao keksić. Kipferl se najvjerojatnije prvi put pojavio u Francuskoj kada je u Parizu 1838. otvorena prva bečka pekarnica. Parižani su ga zavoljeli i ubrzo počeli razvijati vlastite verzije. Kipferl je postao ‘francuski’ kada se počeo pripremati s lisnatim tijestom. To je francuska inovacija i tako je nastao današnji kroasan.